Etsy’de Ne Satılır? El Yapımı Ürün Satmak Şart Mı?

Etsy'de Ne Satılır?
Etsy’de Ne Satılır?

E-ticarete atılacak girişimci adaylarının en çok merak ettiği platformlardan biri olan Etsy’yi ele aldığımız yazı dizimizin üçüncü bölümü: 

Etsy’de ne satılır, ürün kategorileri nelerdir?

Daha önceki iki yazımızda Etsy’nin nasıl çalıştığını, Etsy’de mağaza açmak için hangi adımların atılması gerektiğini ve Etsy’deki ödeme yöntemlerini öğrenmiştik. Bu yazımızda ise, açtığınız mağaza ile kendi Etsy başarı hikayenizi yazmanıza yardımcı olabilecek bazı ipuçlarını bulacaksınız. Etsy satış hacminizi artırmanıza yarayacak ipuçları ve Etsy’de ne satılır sorusu hakkında fikir edinebileceğiniz yazımız başlıyor. Keyifli okumalar!  

Etsy’de ne satılır?

Etsy’nin ne olduğunu ve Etsy’de nasıl mağaza açıp, ödeme alabileceğinizi öğrendiniz. Ve tebrikler, artık Etsy’de satış yapabileceğiniz bir mağazanız var! Peki Etsy’de ne satılır, biliyor musunuz?

Daha önce de değindiğimiz üzere, Etsy’nin satılacak ürünler konusunda sıkı prensipleri bulunmaktadır. Başlıca el yapımı ürünler, antikalar ve el sanatları malzemeleri olarak üç farklı ürün türünden bahsedebiliriz. Son yıllarda oldukça revaçta olan dijital çizimler ve çıkartmalar da el yapımı ürünler kategorisinde kabul edilmektedir.

Etsy’de satışa koyabileceğiniz ürün çeşitleri;

El Yapımı Ürünler

El yapımı ürünler

“Etsy’de ne satılır?” sorusunu sorduğumuzda karşımıza gelecek ilk cevap; el yapımı ürünler. El yapımı ürünleri, üretimi veya tasarımı doğrudan size ait olan ürünler olarak özetleyebiliriz. Tasarımını veya üretimini kendi yaptığınız ürünleri bu kategoride listeleyebilirsiniz.

“Reselling” olarak tanımlanan al-sat modeli ise, satıcı olarak sizin yapmadığınız veya tasarlamadığınız bir ürünü satmaktır. Reselling modeliyle yalnızca el işi malzemeleri (craft supplies) ve vintage ürünlerin satışını yapabilirken, el yapımı ürünlerin satışını bu modelle yapamazsınız. Eğer ürünün tasarım ve üretim aşamasında, sizin haricinizde kişilerin dahiliyeti varsa bunu ürünü listelerken belirtmeniz gerekmektedir.

Son yıllarda büyük popülarite kazanan dijital çizimler, portreler, çıkartmalar da bu kategoriye dahildir. Fiziki ürünler gibi, dijital ürünlerin de üretimi ya da en azından tasarımı size ait olmalıdır.

Vintage Ürünler

Vintage ürünler

Antika eşya tutkunu milyonlarca müşteriye, Etsy sayesinde ulaşmanız mümkün! Mobilyalardan elbiselere, kitaplardan takılara, Etsy’de pek çok vintage, yani antika ürün satılmaktadır. Etsy’nin bu ürünler ile ilgili de birtakım kuralları bulunmakta.

Bu kurallardan en önemlisi ise;

Vintage olarak listeleyeceğiniz ürünlerin en az 20 yıllık olması gerekmektedir. Ürününüz tarz ve görünüm olarak vintage olsa da, yeni üretildiyse bu kategoride listeleyemezsiniz.  

El Sanatları Malzemeleri (Craft Supplies) 

El sanatları malzemeleri (Craft supplies)

Craft supplies” olarak geçen, yani genellikle el emeği ürünler yapmak için kullanılan malzemeleri de tıpkı el yapımı ve vintage ürünler gibi listeleyip, satışa sunabilirsiniz.

Çok geniş bir skalaya sahip bu kategoride; el yapımı kumaşlar, iplikler, boncuklar, nakış kalıpları gibi ürünlerin yanı sıra, özel olarak hazırlanmış paketler ve kitler de satılmaktadır. Bu ürünlere ek olarak, el yapımı ürünler yapmak için talimatlar ve eğitim malzemeleri de satılabilmektedir.

Etsy’de Satışı Yasak Olan Ürünler Nelerdir?

Etsy’de ne satılır, ürünler hangi kategorilerde listelenebilir gibi soruların yanıtlarını irdeledik. Peki Etsy’de satışı yasak ürünler hangileri, biliyor musunuz?

Etsy’de satmanın yasak olduğu bazı ürünler;

  • Alkol, tütün ve tütün mamulleri, uyuşturucu maddeler ve malzemeleri, tıbbi uyuşturucular,
  • Silah, patlayıcı vb. tehlikeli ürünler,
  • Nefret söylemi içeren, ya da nefrete teşvik edici ürünler,
  • Şiddet içeren veya insanları şiddete yöneltebilecek ürünler,
  • Yetişkinlere yönelik, yani +18 yaş ürünler,
  • Hayvansal ürünler,
  • İnsan uzuvları ya da kalıntıları,
  • Kiralık ürün veya hizmetler,
  • Doğaüstü olduğu iddia edilen büyü veya enerji aktarımı gibi somut olmayan hizmetler

başta olmak üzere, pek çok ürünün ve hizmetin Etsy’de satışı kesinlikle yasaklanmıştır. Bu ürünlerden herhangi birini satışa koymanız durumunda, Etsy’nin hesabınızı herhangi bir uyarıda bulunmaksızın kapatma hakkı bulunmaktadır.

Etsy’nin Fikri Mülkiyet Politikası

Her ne kadar Etsy’nin satışa sunulan milyonlarca ürünün fikri mülkiyet haklarını teker teker sorgulama ihtimali olmasa da, sattığınız ürünlerin bir kişi veya kuruluşun fikri mülkiyet haklarını ihlal edip etmediğinden emin değilseniz bir avukatla iletişime geçmeniz faydanıza olacaktır.

Etsy’de satışı yapılan bir ürünün herhangi bir telifi ihlal ettiği bildirilirse, ürün Etsy tarafından mağazanızdan kaldırılır. Daha ileri durumlarda ise uyarı almanız ya da mağazanızın kapatılması gibi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden, sattığınız ürün veya hizmetin fikri mülkiyet haklarından kesinlikle emin olmanız gerekmektedir. 

“Etsy’de ne satılır, hangi ürünlerin satışı yasaktır? Etsy satış politikalarının ihlali durumunda neler olur?” gibi sorulara cevaplar aradığımız, satışa koyabileceğiniz ürün kategorilerinden bahsettiğimiz yazımızın sonuna geldik. Etsy satış hacminizi artıracak SEO teknikleri, ürün görsellerinin çevrimiçi alışverişteki önemi, mağaza skorunuzun Etsy satışlarınıza etkisi gibi basit ama faydalı ipuçlarını bulabileceğiniz bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

0 Shares:
İlginizi Çekebilir
Etsy Nedir, Nasıl Çalışır?
Devamını Oku

Etsy Nedir, Nasıl Çalışır?

7 milyonu aşkın sanal mağaza ve 120 milyonun üzerinde ürüne ev sahipliği yapan platform Etsy nedir? Etsy’de kimler…