Dünyanın adeta evrim geçirip dijitalleştiği bu çağda, büyük veya küçük ölçekli pek çok marka ihracata yönelmekte. Yurt içinde uyguna mâl edilen ürünü ihraç ederek döviz kazanma isteği, yurt dışı kargo gönderiminin kolaylaşması gibi faktörler; halihazırda artış gösteren e-ihracatçı sayısının adeta katlanarak çoğalmasını sağlıyor.
330 milyonu aşan nüfusu ve oturmuş e-ticaret sistemi ile Amerika Birleşik Devletleri, internet üzerinden satış yapmak isteyenler için fırsatlarla dolu dev bir pazar durumunda. Statista’nın yaptığı çalışmalar sonucu ulaştığı verilere göre, 2022 yılında ABD’nin perakende e-ticaret hacminin önceki yıllara kıyasla arttığı ve 904,9 milyar dolar seviyesine geldiği görülmektedir. Bahse konu miktarın 2023 yılında 1 trilyon doları aşacağı ve ilerleyen yıllarda da bu artış trendinin devam edeceği düşünülmekte.
İçindekiler
Amerika Birleşik Devletleri demek, e-ihracat ile yurt dışı pazarlara girmeyi hedefleyen KOBİ’ler için sonsuz fırsatlar demek. Dünyanın en büyük ekonomisine sahip bu ülke, aynı zamanda e-ticaretin de kalbi konumunda. Peki Türkiye’den Amerika’ya e-ihracat yapmanın püf noktaları nelerdir, yurt dışı kargo gönderimi nasıl yapılır?
Türkiye’den Amerika’ya Kargo Gönderimi Nasıl Yapılır?
Türkiye’den Amerika’ya kargo gönderimini çeşitli yollarla yapmak mümkün. E-ihracat yapıyorsanız sizin için en uygun seçenek hava yolu taşımacılığı diyebiliriz. Hava yolu taşımacılığı ile gönderimini gerçekleştirdiğiniz ürünler, diğer yöntemlere göre çok daha kısa sürede alıcıya teslim edilir. Aynı zamanda ürünün hasar görme ihtimali de oldukça düşüktür. Amerika gönderilerinizi iyziShip ile en uygun fiyatlarla 2-3 iş günü içerisinde gönderebilirsiniz.
Amerika’ya e-ihracat yapmak
Diğer ülkelerde de olduğu gibi, Amerika pazarında da e-ihracat yapabilmeniz için bazı ön koşullar bulunmakta. Eğer yoksa, ilk adım olarak şirket kurulumu yapmanız gerekiyor. Daha sonrasında ürünlerinizi müşterilerinize ulaştıracağınız İngilizce dil seçeneği olan bir e-ticaret sitesi kurmak, Amerika’da faaliyet gösteren pazaryerlerinde (Amazon, Etsy, Walmart, eBay vb.) sanal mağaza açmak, arama motorları ve sosyal medya kanallarında markanızın dijital pazarlamasını organize etmek gibi atmanız gereken birçok adım bulunmaktadır.
Değeri 800 doları geçmeyen ürünler gümrük vergilerinden muaf olmakla beraber, bu miktarı aşan ürünler içinse %15 oranında bir vergi ödemeniz gerekmektedir. Ayrıca ülkede bulunan %8-18’lik KDV uygulaması da hesaba katılması gereken önemli bir nokta. Ürününüzü listelerken fiyat kısmına KDV tutarını da eklemeniz, şeffaf bir fiyat politikanız olduğunu gösterecek ve müşterinizin ürünü satın alırken kafasında canlanabilecek soru işaretlerini ortadan kaldıracaktır.
Amerika’ya mikro ihracat yapılabilir mi?
Bu sorunun cevabı evet. Amerika pazarında yapılan çevrimiçi satışların çoğu mikro ihracatçılar tarafından yapılmakta.
Vergi muafiyeti, daha az evrak işi ve daha hızlı bir alışveriş gibi fırsatlar sunan mikro ihracat; değeri 15 bin avroyu, ağırlığı ise 300 kilogramı geçmeyen ürünlerin yurt dışına satılmasına verilen isimdir. Daha önceki yazımızda da bahsettiğimiz gibi, mikro ihracat ile azımsanmayacak kadar para ve zaman tasarrufu yapabilirsiniz. Belirtilen sınırların dışına çıkmadan mikro ihracat yapmak için ihtiyacınız olan belgeler ise;
- Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB)
- Ticari fatura
- Yurt dışı kargo teslimat bilgileri
ETGB’nin de taşıma işlemini yürüten kargo firmaları tarafından düzenlenmesi sayesinde, bürokratik engellere takılmadan pratik ve sorunsuz bir biçimde Amerika’ya mikro ihracat yapabilirsiniz.
Amerika pazarında başarıyla satış yapmak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar
Para akışının asla durmadığı, her dakika binlerce ürünün çevrimiçi satıldığı, Türk lirası ile mâl ettiğiniz ürününüzü Amerikan doları ile satıp çok daha büyük bir kâr elde edebileceğiniz, fırsatların sonunun olmadığı kocaman bir ülke: Amerika Birleşik Devletleri.
Bir üst paragrafta bahsettiğimiz avantajlarının yanında, devasa nüfusu ve gelişmiş e-ticaret altyapısı ile Amerika; sadece Türk ihracatçılar için değil, tüm dünya için çok büyük bir pazar konumunda. Yani sektörünüz ne olursa olsun, alanınızda dünyanın dört bir köşesinden e-ticaret satıcıları ile kaçınılmaz şekilde rakip olacaksınız. Bu yüzden böylesine kalabalık ve rekabetin çok yoğun olduğu bir pazarda, markanızı diğerlerinden ayıracak adımları dikkatle atmanız yararınıza olacaktır.
E-ihracata başlamadan önce yatırım yapacağınız sektör ve ürün gruplarının Amerika’daki satış frekansını araştırmalı, en uygun maliyetle en yüksek kârı elde edebileceğiniz bir iş modeli ve fiyatlandırma sistemi kurmanız gerekmektedir. Markanızı insanlara tanıtmak için profesyonel pazarlama kampanyaları hazırlayabilir ya da dijital pazarlama ajanslarından destek alabilirsiniz. Markanızın fark yaratacak özelliklerini öne çıkararak, bu rekabetçi ortamda yerinizi sağlamlaştırabilirsiniz.
Ürün seçimi
Amerika’da satacağınız ürünleri belirlerken; pazardaki diğer rakiplerinizi iyi incelemeniz gerekiyor. Ürünün pazarda ne kadar talep gördüğünü iyi tespit etmeli, Türkiye’den Amerika’ya kargolanması esnasında ortaya çıkacak vergi ve ek masrafları önceden detaylıca araştırarak öğrenmelisiniz. Ürününüzün emsal ürünlere kıyasla kalitesi ve fiyatı, müşterinin satın alıp almaması konusunda belirleyici unsurlardan olacaktır. Amerika’daki pazarı araştırmaya Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı bu rapor ile başlayarak fikir sahibi olabilirsiniz.
Satmak istediğiniz ürün eğer gıda maddesi ya da takviye besin ise, FDA (Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından onaylı olduğundan emin olmalısınız.
Fiyatlandırma
Yeni girdiğiniz bu pazarda, elinizdeki en güçlü kozlardan biri de döviz kuru. Türkiye’de uyguna mâl edilen bir ürünü, Amerika’da emsallerinden ucuza satarak potansiyel müşterilerinizin dikkatini çekebilirsiniz. Fiyat araştırması yaparak rakiplerinizi izleyebilir ve bu sayede ürününüzün fiyatlandırmasını en doğru şekilde yapabilirsiniz.
Pazarlama
E-ihracata başlamak için ilk aşamada gerekli prosedürleri hallettiniz, e-ticaret sitenizi ya da sanal mağazanızı tasarladınız ve sıra şimdi müşteri bulmakta. Bunun için de yapmanız gereken şey, elinizdeki tüm araçları verimli kullanacağınız, etkili bir pazarlama stratejisi çizmekte.
Geleneksel alışverişin aksine, çevrimiçi alışverişlerde müşteri ürünle fiziksel herhangi bir temas kuramaz. Bu sebepten ötürü çoğu zaman ürünler sepette bekletilir, sonrasında da unutulur ve alışveriş gerçekleşmez. Bunun için ürünlerinizi net görseller ve detaylı açıklamalarıyla birlikte listelemeniz, müşterilerinizin aklındaki soru işaretlerinin çoğunu ortadan kaldıracaktır.
İlgi çekici görseller ve hafızalarda yer edecek sloganlar ile hazırlayacağınız arama motoru ve sosyal medya reklamları ile daha çok insana ulaşabilirsiniz.
Lojistik
E-ihracatın en önemli aşamalarından birisi de, ürünlerin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde karşı tarafa teslim edilmesidir. Yurt dışı kargo işlemleri konusunda kendini ispatlamış, kullanıcı memnuniyetinin yüksek olduğu kargo firmaları ile çalışmanız markanızın yararına olacaktır. Çünkü ürününüz ne kadar kaliteli olursa olsun, uzun ve sıkıntılı bir kargo sürecinin yaşanması müşterinizin zihnindeki imajınızı zedeleyecek ve bir daha alışveriş için sizi tercih etmeyecektir.
Amerika’ya kargo gönderim ücretleri ne kadar?
Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere, yurt dışı kargo gönderim ücretleri; ürünün ağırlığı, desisi, teslimat noktası veya talep edilen hizmet seçeneklerine göre değişebilir. Ayrıca dünyada yaşanan enerji tedarik sıkıntısı ve enflasyon gibi sektör dışı etmenler de, ödeyeceğiniz yurt dışı kargo gönderim ücretini etkileyecektir. Ürünün teslim edileceği ülkenin gümrük prosedür ve uygulamalarının da, yapılacak ödemede farklılıklara sebep olabileceği unutulmamalıdır.
iyziShip kargonuzu, taşımacılık sektöründeki dev çözüm ortakları ile dünyanın her noktasına en uygun fiyatlarla taşıyor! Yurt dışı kargo ücretleri ve hizmetler hakkında bilgi almak için iyziShip ile iletişime geçebilirsiniz.
Yurt dışı kargo göndermenin en kolay yolu: iyziShip
Yıllardır e-ticaret yapan tecrübeli bir tüccar mısınız? Ya da bu serüvene başlamanın planlarını yapan biri? Sektörünüz ya da satış hacminiz ne olursa olsun, iyziShip için her yükün önemi aynı! Global partnerleri, şeffaf fiyat politikası, kargo sürecinizin her adımında yardımcınız olacak deneyimli e-ihracat uzmanları ve pazaryerlerine ücretsiz entegrasyon gibi avantajlarıyla; iyziShip sizleri bekliyor. Yurt dışına kargo göndermenin en kolay ve en hızlı yolunu keşfetmek için, iyziShip’i ziyaret edin!