Desi Hesaplama Nedir, Kargo Desisi Nasıl Hesaplanır?

Desi hesaplama nedir, kargo desisi nasıl hesaplanır?

Dijital dönüşümün hızlanması ve değişen alışveriş alışkanlıklarıyla e-ticarete olan talep günden güne artış eğiliminde. Artan talep ve dünya genelinde yaşanan sorunlar taşımacılık sektörünü ve maliyetleri etkilemeye devam ediyor. E-ticaret satıcılarının kargo masraflarını doğrudan etkileyen desi hesaplama kavramını gelin beraber inceleyelim.

Covid-19 pandemisi ve enerji tedariğinde yaşanan sorunların beraberinde getirdiği enflasyon, kargo maliyetlerinin artışına sebep oluyor. E-ticaret satıcılarının kargo masraflarını belirleyen başlıca faktörlerden olan desi, sıklıkla ”ağırlık” kavramı ile karıştırılıyor. Desiyi kısaca; kargonun hacimsel ağırlığı olarak tanımlayabiliriz. Desi hesaplama işleminde, kargonun en, boy ve yükseklik çarpımını gönderi yurt içi ise 3000, yurt dışı ise 5000’e bölerek yapabiliriz.

Desi Nedir?

Bir kargonun, içinde bulunduğu paket ile birlikte taşıdığı hacimsel ağırlığını belirten terime desi denir. Kargo firmaları taşıma maliyetlerini, ürünün ağırlığı ve desisine göre belirlemektedir. Desi hesaplama için iki farklı formül vardır. Kargonun desisi, yurt içi ya da yurt dışı gönderilere göre ayrı katsayılarla hesaplanarak fiyatlandırılmaktadır.

Desi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yurt içi ve yurt dışı gönderilerimiz için iki farklı desi hesaplama formülü vardır. Temel olarak paketimizin en, boy ve yükseklik değerlerini cm cinsinden çarpıp, çıkan sonucu 3000 ya da 5000’e bölerek desiyi hesaplayabiliriz.

Yurt içi gönderilerimiz için:

(En x Boy x Yükseklik) ÷ 3000

Yurt dışı gönderilerimiz için:

(En x Boy x Yükseklik) ÷ 5000

Örnek: 50x40x30 ebatlarındaki kargomuzu yurt içine göndereceksek (50x40x30)÷3000 formülünü uygulayarak desiyi 20 bulabiliriz. Aynı ürünü yurt dışında bir adrese göndermek istediğimizde ise (50x40x30)÷5000 desi hesaplama formülü ile sonucu 12 elde edebiliriz.

Desi Hesabına Göre Kargo Ücretleri Nasıl Değişir?

Kargo ücreti; gönderi yapmak istediğimiz destinasyona göre olduğu gibi, ağırlığı ve desisine bağlı olarak da değişebilir. Navlun ücreti hesaplanırken, ağırlık veya desiden daha büyük çıkan değer hangisi ise o esas alınır.

Örnek: Ürünümüzü Amerika Birleşik Devletleri’ndeki müşterimize, iyziShip ile hızlı ve kolay göndermek istiyoruz. 30x30x20 ebatlarındaki paketimizin ağırlığı 4 kilogram, desisi ise 3,6. Bu durumda kargo ücretimiz, ağırlık desiden yüksek olduğu için 4 kilogram üzerinden hesaplanacaktır.

Ağırlık ve desi ne kadar yüksek olursa, kargo firmamıza yapmamız gereken ödeme artacaktır. Bu sebeple ürünlerimizi mümkün olan en uygun boyutlarda paketleyerek desiyi düşürmeyi denemekte fayda olacaktır. Olması gerekenden büyük ölçülerde ambalajlama, kargomuzun desisini artıracak ve böylece taşıma maliyetimiz de artacaktır. Kargomuzu küçülterek tasarruf edeceğimiz gibi, son kullanıcı için de daha konforlu bir alışveriş deneyimi sağlayabiliriz.

0 Shares:
You May Also Like
Konşimento nedir, nasıl düzenlenir?
Read More

Konşimento Nedir, Nasıl Düzenlenir?

Günlük hayatta pek kullanılmayan, ancak lojistik veya sigorta sektörlerinde çalışanların sıkça duyduğu konşimento nedir? Konşimento Nedir? Tarihte ilk…
IATA Nedir? IATA Ne İşe Yarar?
Read More

IATA Nedir? IATA Ne İşe Yarar?

Hava yolu taşımacılığına rağbet arttıkça, dünya genelinde hava yolu şirketleri ve havacılık sektöründe hizmet veren kuruluşların sayısında da…