Black Friday Nedir? 2022 Black Friday Ne Zaman Başlıyor?

Black Friday Nedir?
Black Friday Nedir?

Her yıl yüzlerce milyon insanın iple çektiği, markaların sıra dışı indirimler yaptığı Black Friday nedir, ne zaman ortaya çıkmıştır?

Geleneksel veya çevrimiçi fark etmeksizin, perakende satış cirolarının her geçen yıl rekor tazelediği bu alışveriş etkinliğinin arkasında yatan hikayeye gelin beraber göz atalım!  

Black Friday Nedir? Black Friday İsmi Nereden Geliyor?

1932 yılından bu yana Noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak kabul edilen Black Friday, Amerika Birleşik Devletleri’nde kutlanan Şükran Günü’nden sonraki ilk cumaya denk gelmektedir. Türkiye’de de Efsane Cuma, Şahane Cuma, Kara Cuma, Beklenen Cuma gibi isimlerle kampanyalar düzenlenmekte ve hemen her alanda binlerce ürün çeşidinde büyük indirimler yapılmaktadır. 

Mağazaların gün doğmadan açıldığı, stokların neredeyse tamamının tükendiği bu gün; ulaşım ve iletişim imkanlarının artması ile dünya çapında da popülarite kazanmış halde.

Ürünlerin neredeyse kara borsaya düşecek seviyede yok satması, alışveriş karmaşası sebebiyle gün boyunca yaşanan zorluklar, ya da satıcılara ait zararı temsil eden kırmızı veya elde edilen kârı gösteren siyah muhasebe kayıtları… Bu güne neden “Kara” dendiğinin gerçek sebebi bilinmese de, bu tabirin ilk olarak 1961 yılında ABD’nin Philadelphia şehrinde kullanıldığı kabul ediliyor.

ABD’yi takip eden Kanada ve İngiltere’den sonra, 1990’lar ve 2000’lerde dünyada da adından söz ettirmeye başlayan Kara Cuma’ya ilgi; sosyal medyanın doğuşu sonrası tavan yapmış durumda.

2022 Black Friday Ne Zaman Başlıyor?

Black Friday, dünyanın her yerinden milyonlarca insan için yılın en avantajlı alışveriş günü. Noel alışverişi olarak ortaya çıksa da, günümüzde bambaşka inançlara sahip insanların çok daha uygun fiyatlarla alışveriş yapmasına imkan sağlayan, genç yaşlı herkesin dört gözle beklediği bir gün. Her yıl kasım ayının son cumasında, yapılan büyük indirimlerle bir alışveriş şölenine dönüşen küresel etkinlik, bu yıl 25 Kasım gününde başlayacak.

Özellikle pandemi ile birlikte alışveriş alışkanlığı değişen ve çevrimiçi alışverişe yönelen milyonlarca insan için, markaların e-ticaret siteleri ve Amazon, eBay, Etsy, Trendyol, Hepsiburada gibi global veya ulusal pazaryerlerinde yüzde 80’lere varan indirimler bekleniyor. Hazır giyimden mobilyaya, teknolojik aletlerden kozmetiğe binlerce çeşit ürünün çok uygun fiyatlara alınabileceği Kara Cuma yaklaştıkça, büyük küçük tüm satıcıları da hazırlıklarını tamamlama telaşı sarıyor.

0 Shares:
İlginizi Çekebilir