Etsy Mağaza Açma Adımları Nelerdir? Etsy’de Ödeme Nasıl Alınır?

Etsy Mağaza Açma Adımları Nelerdir?
Etsy Mağaza Açma Adımları Nelerdir?

Yurt dışında geniş kitlelere ulaşmak ve döviz kazanmak isteyen birçok satıcının e-ticaret dünyasına ilk adımını attığı pazaryerlerinden biri olan Etsy’yi, serimizin ilk yazısı ile tanımaya başladık. Etsy’nin nasıl bir çalışma prensibi olduğu, kimlerin Etsy’de satış yapabileceği gibi konulara değinerek, platform hakkında fikir sahibi olduk. Etsy mağaza açma adımları ve ödeme yöntemlerinden bahsedeceğimiz bu yazımızda ise, ürün listeleme ve Etsy komisyon hesaplama gibi konulara da değineceğiz.

Basit ve kullanışlı arayüzü, dünyanın her noktasından müşteri çekebilmenize olanak sağlayan entegrasyonları, Türk lirası ile uyguna mâl ettiğiniz ürününüzü zahmetsiz bir şekilde dövizle satmak gibi avantajlarıyla Etsy; e-ticarete başlamak isteyen herkesi cezbediyor. Siz de Etsy’de satış yapmak istiyor ancak buna neresinden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız, telaşlanmayın. Ancak yazıyı okumaya devam etmeden önce, çayınızı kahvenizi tazelemenizi tavsiye ederiz. Keyifli okumalar!

Etsy’de Mağaza Nasıl Açılır?

Satmak istediğiniz ürünü buldunuz ve e-ihracat serüveninize Etsy’de başlamaya karar verdiniz. Etsy’de satış yaparak döviz kazanmaya başlamak için gereken ilk şey, mağaza başvurusunda bulunmak. Bu işlem için yapmanız gereken çok basit birkaç adım mevcut.

O adımlar;

1- Etsy satış hesabınızı oluşturun

Etsy Mağaza Açma Adımı

Etsy ana sayfasındaki “Sell on Etsy” linkine tıklayın.

– Açılan sayfada bulunan “Get Started” butonuna tıklayın.

– E-posta adresinizi girerek, ya da Facebook, Google, Apple kimliklerinizden biriyle siteye hızlı kayıt olun.

– Tanımladığınız e-posta adresinize gelen aktivasyon mailini onaylayın. 

Hesabınızı aktive ettikten sonra Etsy mağaza oluşturma paneline yönlendirileceksiniz.

Bu panelde ise;

2- Etsy mağaza bilgilerinizi girin ve mağazanızı düzenleyin 

Etsy Mağaza Düzenleme Adımı

– Hesap aktivasyonundan sonra yönlendirildiğiniz bu panelde, sizden istenen bilgileri eksiksiz ve tam doldurun.

– Ülke, dil ve para birimi gibi tercihlerden size uygun olanları seçerek, mağazanızın ayarlarını yapın.

– Sonrasında mağazanızın adını belirleyin. İşinize ve sattığınız ürünlere en uygun ismi seçmeye özen gösterin. Mağazanızın adını değiştirmek isterseniz ise; mağazanızı henüz açmadıysanız, istediğiniz kadar değişiklik yapabilirsiniz. Ancak mağaza açıldıktan sonra, Etsy’nin kullanıcılarına beş isim değişikliği hakkı verdiğini unutmamalısınız.

3- Etsy ödeme yöntemlerinizi seçin

Etsy Ödeme Alma Adımı

Etsy mağaza açma işleminin en kritik adımlarından biri de, ödeme yöntemini doğru seçmektir. Etsy’de satışını yaptığınız ürünlerin ödemelerini eksiksiz ve zamanında alabilmek için, burada bulunan seçeneklerden kendinize en uygun olanı seçmeniz gerekiyor.

Bu aşamada Etsy sizden, bireysel olarak mı, yoksa kurumsal mı olarak satış yapacağınızı belirtmenizi isteyecek. Size uyan iş modelini seçtikten sonra ikamet ettiğiniz ülke, kimlik ve kart bilgileriniz gibi, Etsy’nin sizden istediği bilgileri eksiksiz doldurmalısınız.

Ocak 2023 itibari ile iki ayrı Etsy ödeme yöntemi bulunmaktadır. Bunlar;

Etsy Payments

Etsy Payments

Etsy’ye ait bir ödeme yöntemi olan Etsy Payments; müşterilerin Etsy Credit, Etsy Gift Card, Apple Pay, Google Pay, PayPal, Discover, Klarna, Ideal, Sofort veya kredi kartı gibi farklı ödeme altyapılarıyla alışveriş yapmalarına olanak sağlar. 2020 Haziran sonrası açılan tüm mağazalarda, Etsy Payments ile otomatik olarak ödeme alınabilmektedir. 

Bu ödeme yönteminde, müşteriniz yukarıda saydığımız ödeme yöntemlerinden biri ile alışverişini yapar ve alışveriş tutarı Etsy tarafından tahsil edilir. Süresi değişkenlik gösterse de, Etsy bu parayı bir süre kendi hesaplarında tutar. Sonrasında “Available for Deposit” kısmına taşınan tutar, tanımladığınız banka hesabınıza gönderilir. Transferin ne kadar zaman alacağı bankaların SWIFT sürelerine göre değişmekle beraber, paranız ortalama olarak 72 saat içinde hesabınıza geçmektedir. 

PayPal

PayPal

Etsy ödeme yöntemlerinden bir diğeri de, ne yazık ki ülkemizde kullanımı yasak olan PayPal. Platform ile tam entegre çalışan PayPal sayesinde Etsy, ödemeleri satıcıların bu sisteme tanımladıkları kartlara aktarmaktadır. PayPal hesabı hangi ülkeden açıldıysa, tanımlanan banka hesabının da aynı ülkeden olması gerekmektedir. Aksi durumlarda mağazanız Etsy tarafından kapatılabilir. Bu yüzden Türkiye’den yurt dışına satış yaparken, başka bir ülkeden açtığınız PayPal hesabı aracılığıyla ödeme almanın çok riskli bir hareket olduğunu unutmayınız.

4- Etsy mağazanıza ürünlerinizi yükleyin

Etsy Ürün Yükleme Adımı

Etsy mağaza açma işlemini tamamlayıp ödeme yönteminizi seçtikten sonra, ürün yükleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Mağazanızı açıp Etsy’de satış yapmaya başlayabilmek için, en az bir ürün yüklemeniz gerekmektedir. Bu işlemi yapmadığınız sürece Etsy satış hesabınız deaktif olarak kalacaktır.

Etsy mağaza açma adımlarının bu aşamasında;

– “Add a listing” butonuna tıklayarak, Etsy ürün listeleme sayfasına gidin. 

– Etsy’de satışını yapacağınız ürünün görseli, açıklaması ve fiyatını doğru ve eksiksiz girin.

– “Photos” kısmında, ürününüzü net bir şekilde gösteren, farklı açılardan çekilmiş en az 1, en çok 10 adet fotoğraf yükleyin. Ayrıca isterseniz “Video” kısmına ürününüzün 5-15 saniyelik videolarını da ekleyebilirsiniz.

– Ürününüzün başlığını, detaylı bilgilerini (Örn: En, boy, yükseklik, ağırlık vb.) ve kategorisini eksiksiz girin. 

– “Inventory and pricing” bölümünde ürününüzün fiyatını ve stokta kaç adet ürün bulunduğunu seçin.

– Eğer ürününüzün varyantları varsa, “Variations” kısmından gerekli eklemeleri yapabilirsiniz.

– Ürününüz kişiselleştirilebilen bir ürün ise, “Personalization” bölümü ile müşterilerinize ürünü kişiselleştirme seçeneği sunabilirsiniz.

– “Shipping” kısmında kargo ve sevkiyat detaylarını girin.

– Kargo bilgilerinizi girdikten sonra, ürününüzün müşteri kitlenize ön sıralarda gösterilmesi için hayati önemi olan “Tags” kısmından, ürünün özelliklerine en uygun etiketleri girin. Kullanabileceğiniz maksimum etiket sayısı 13’tür.

– Bir sonraki aşamada “Materials” bölümünden ürünün ham maddesini seçin. Örn: Pamuktan dokunmuş bir havlu satıyorsanız, listeleme yaparken ürünün ham maddesini pamuk olarak seçmeniz gerekmektedir. 

Etsy Komisyon Hesaplama

Etsy mağaza açma adımlarından bahsederken değinilmesi gereken bir diğer önemli husus ise, Etsy komisyon hesaplamasının nasıl yapıldığıdır. Mağazanızı açarken herhangi bir ücret ödemeseniz de, işlemin türüne göre değişen oranlarda komisyonlar, platform tarafından alınmaktadır. Bunları kısaca; ürün listeleme, işlem, ödeme ve site dışı reklam komisyonları olarak sayabiliriz.

Listeleyeceğiniz her ürün için Etsy’ye 0.20$ ödeme yapılır. Bu liste, ürün satılana kadar etkindir ve 4 ayda bir, ürün başı 0.20$ ödeyerek yenileyebilirsiniz. Eğer satılan ürün stoğunuzda varsa, veya geçerli sürenin sonuna kadar temin edilebilirse, otomatik listeleme seçeneği ile yeniden listelenir. 

Etsy, işlem ücreti olarak satılan ürünün bedelinden yüzde 6,5’lik bir komisyon almaktadır. Yüzde 6,5 + 3 TL (bu miktar ülkeden ülkeye değişkenlik gösterebilir) oranında bir kesinti de, ödeme komisyonu olarak Etsy tarafından alınır. Ayrıca site dışı reklam vermek isterseniz, ürünün satışından yüzde 15 komisyon platforma aktarılmaktadır. Bu aşamada kesinti, reklam sayesinde ürünün satılmasının ardından gerçekleşmektedir.

KomisyonÜcret
Listeleme ÜcretiÜrün Başına 0,20 $
İşlem Ücreti%6,5
Ödeme İşlem Ücreti%6,5 + 3 TL
Site Dışı Reklam Ücreti%15
0 Shares:
You May Also Like
Etsy Nedir, Nasıl Çalışır?
Read More

Etsy Nedir, Nasıl Çalışır?

7 milyonu aşkın sanal mağaza ve 120 milyonun üzerinde ürüne ev sahipliği yapan platform Etsy nedir? Etsy’de kimler…