Parsiyel Taşımacılık Nedir? Nasıl Yapılır?

Parsiyel Taşımacılık Nedir? Nasıl Yapılır?
Parsiyel Taşımacılık Nedir? Nasıl Yapılır?

Parsiyel taşımacılık kavramını detaylı bir şekilde inceleyeceğimiz bu yazımızda; parsiyel ne demek, parsiyel taşımacılık nedir ve nasıl yapılır, parsiyel taşımacılığın avantajları ve dezavantajları nelerdir gibi sorulara yanıtları sizinle birlikte arayacağız. Sonuna geldiğinizde aklınızdaki pek çok soru işaretinin ortadan kalkmış olacağı bu yazıyı okumaya hazırsanız, başlıyoruz. Keyifli okumalar!

Parsiyel Taşımacılık Nedir?

Kelime anlamı olarak parçalı, kısmi gibi anlamlara gelen ”parsiyel”, taşımacılık sektöründe de sıkça kullanılmakta olan bir kelimedir. En kısa tanımıyla parsiyel taşımacılık; taşımada kullanılan aracı tamamen doldurmayan bir yükün, başka yüklerle birleştirilerek taşındığı bir taşımacılık türüdür. Yani, aynı taşıma güzergâhı üzerinde farklı göndericilere ait diğer yüklerin taşınması mümkün olur ve taşıma maliyetleri düşürülür. Bu yöntem, özellikle küçük veya orta boy yüklerin taşınması sırasında, maliyetleri azaltmak adına tercih edilmektedir.

Parsiyel taşımacılık; gıda, tekstil, mobilya, kimya, sağlık, inşaat ve daha birçok sektörde kullanılabilir. Özellikle de küçük işletmeler veya bireysel müşteriler için ideal bir seçenektir.

Parsiyel Taşımacılık Çeşitleri Nelerdir?

Parsiyel Taşımacılık Çeşitleri Nelerdir?

Nakliye sektöründe en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan parsiyel taşımacılığın da kendi içinde farklı türleri bulunmaktadır. 

Bunlar:

Parsiyel Kara Yolu Taşımacılığı 

Kamyon veya tır gibi kara yolu taşıma araçlarıyla, farklı yüklerin aynı güzergah üzerindeki birden fazla gönderici ve alıcıya sevk edilmesidir. Bu yöntemle nakliye gerçekleştiren araç, yüklerin her birini farklı noktalardan alıp, farklı noktalara teslim edebilme kabiliyetine sahiptir.

Parsiyel Demir Yolu Taşımacılığı

Kara yolu taşımacılığında olduğu gibi, demir yolu taşımacılığında da benzer bir yapı söz konusudur. Büyük miktarlarda yükün taşınmasında etkili bir seçenek olan parsiyel demir yolu taşımacılığı, sıklıkla tercih edilmektedir.

Parsiyel Deniz Yolu Taşımacılığı

Büyük ölçekli ihracat ve ithalat işlemlerinde sıkça kullanılan parsiyel deniz yolu taşımacılığı; yük gemisi gibi deniz yolu taşıma araçlarıyla, farklı yüklerin aynı güzergah üzerindeki birden fazla liman veya terminal arasında taşınmasıdır. 

Parsiyel Hava Yolu Taşımacılığı

Birbirinden farklı göndericilere ait yüklerin, aynı güzergah üzerindeki birden fazla havaalanı arasında kargo uçaklarıyla taşınmasıdır. Maliyeti diğer yöntemlere göre yüksek olsa da, hızlı teslimat gerektiren yükler için hava yolu taşımacılığı sıkça tercih edilen bir seçenek konumundadır.

Kombine Taşımacılık

Farklı taşıma modlarının (kara yolu, demir yolu, deniz yolu veya hava yolu) bir arada kullanıldığı parçalı taşımacılık yöntemidir. Bu yöntemde, farklı taşıma yöntemleri birbiriyle entegre edilerek, yükün en uygun ve en verimli şekilde taşınması için kullanılır. 

Örneğin; önce demir yolu ile bir havalimanına taşınan yük, ardından hava yolu ile bir başka noktaya gönderilebilir ve oradan da kara yolu ile teslim edileceği yere sevki gerçekleştirilebilir. Buna verilen ad, kombine taşımacılıktır.

Parsiyel Taşımacılık Nasıl Yapılır?

Parsiyel Taşımacılık Nasıl Yapılır?

Parsiyel taşımacılık, birçok farklı şekilde yapılabilmektedir. Kısaca; yüklerin toplanması, birleştirilmesi ve ardından hedef noktaya taşınması işlemi gerçekleştirilir.

Bu işlem genellikle birkaç adımda tamamlanır:

Yük Toplama

Parsiyel taşımacılıkta, birçok farklı yük bir araya getirilerek taşınmaktadır. Bu yükler, aynı hedefe gitmek üzere toplanır. Süreç, müşterilerden gelen yükleri toplama ve birleştirme işleminden oluşur.

Yük Birleştirme

Toplanan yükler, taşınacakları hedef noktaya göre birleştirilir. Bu adımda, aynı güzergâha gidecek yükler bir araya getirilir. Bu sayede, taşıma maliyetleri en aza indirgenir ve boş araç maliyeti önlenir.

Taşıma

Yükler, birleştirildikten sonra hedef noktaya taşınır. Bu işlem, birçok farklı taşıma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilebilir. Kara yolu, deniz yolu, hava yolu veya demir yolu taşımacılığı gibi farklı taşımacılık türleri ile parsiyel yükler taşınabilir.

Komple Taşımacılık ile Parsiyel Taşımacılık Arasındaki Fark Nedir?

Komple Taşımacılık İle Parsiyel Taşımacılık Arasındaki Fark Nedir?

Bu iki taşımacılık yöntemi arasında çok temel bir fark vardır. Komple taşımacılıkta, tek bir göndericinin ürünleri toplu bir şekilde sevk edilir. Bu yöntemde göndericinin sevkiyat boyutlarının büyük olması gerekir ki, taşımacılık maliyeti düşük olabilsin.

Parsiyel taşımacılıkta ise pek çok göndericinin ürünleri, aynı araçla taşınır. Bu yöntem, az ürünü olan göndericilerin sevkiyatları için ideal çözümdür. Çünkü kargo maliyetleri, komple taşımacılığa göre ciddi anlamda düşüktür.

E-lojistik firmalarının sunduğu taşımacılık hizmetleri arasında komple yük ve parsiyel yük arasında farklar bulunmaktadır.

İşte komple yük ile parsiyel yük arasındaki temel farklar:

Yük Miktarı

Komple yük, bir aracın tamamını dolduran ve tek bir göndericiye ait olan yüktür. Yani bir araç, sadece tek bir müşteriye ait yükü taşır. Parsiyel yük ise; bir araçta, birden fazla müşteriye ait yüklerin birleştirildiği yüktür. Yani bir araç, birden fazla müşterinin yükünü aynı istikamete taşımaktadır.

Yük Alanı

Komple yük, bir aracın tamamını doldurduğu için, araçta genellikle tek bir müşteriye ait yük bulunur ve tüm araç kapasitesinin bu yükle doldurulmuş olması mümkündür. Parsiyel yük ise, bir araçta birden fazla müşteriye ait yüklerin birleştirilmesi nedeniyle, araçtaki yük alanı daha efektif şekilde kullanılır ve araç kapasitesinin tamamının dolması gerekmez.

Taşıma Maliyeti

Komple yük bir aracın tamamını doldurduğu için, tek bir müşteriye ait yükün taşıma maliyeti o müşteri tarafından karşılanır. Parsiyel taşımacılık yönteminde ise, araçta birden fazla müşteriye ait yükler taşındığı için, taşıma maliyeti müşteriler arasında paylaştırılır. Bu nedenle parsiyel yük, komple yüke göre genellikle daha ekonomik bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Lojistik Esneklik

Komple yük, tek bir müşteriye ait olduğu için, gönderici ve alıcı arasında daha az lojistik esneklik sağlarken; parsiyel yük ise, birden fazla müşterinin yüklerinin birleştirilmesi sebebiyle daha esnek rotalar ve teslimat zamanları sunabilir. Bu durum, müşterilere daha fazla lojistik seçenek sunmaktadır.

Sonuç olarak, komple yük ve parsiyel yük arasındaki temel farklar, yük miktarı, yük alanı, taşıma maliyeti ve lojistik esneklik gibi faktörlere dayanmaktadır. Parsiyel yük, orta ve küçük ölçekli işletmeler için daha ekonomik ve esnek bir seçenek olabilir, ve e-lojistik firmaları genellikle parsiyel taşımacılık hizmetleri vererek, müşterilere daha çeşitli lojistik çözümler sunmaktadır.

Parsiyel Taşımacılığının Avantajları Nelerdir?

Bu yöntem, gönderi yapmak isteyenleri cezbeden birçok avantaja sahiptir.

Avantajlardan bazıları:

  • Birçok yükün bir araya getirilerek taşınması sebebiyle, boş araç maliyetleri en aza indirilir. Bu sayede, taşıma maliyetleri düşürülür,
  • Yüklerin bir araya getirilip taşınarak gerçekleştirilen bir nakliye işlemi olduğu için, bir aracın tam kapasite dolmasını beklemek gerekmez. Bu sayede, yükler daha hızlı teslim edilebilir,
  • Çok sayıda göndericiye ait yükün aynı anda taşınmasına imkan sağlar,
  • Nakliyeyi gerçekleştiren araçların boş veya az miktarda yükle dönmesi engellenir,
  • Araçlar yüklenirken oluşacak bekleme süreleri minimize edilir, taşımacılık sürecinin daha hareketli olmasının yolu açılır,
  • Yüklerin bir araya getirilmesi sayesinde daha az araç kullanılmasına, dolayısıyla da doğanın daha az kirletilmesine sebep olur.

Parsiyel Yük Nasıl Hesaplanır?

Nakliye alanında, taşınacak yükün ağırlığı kadar hacmi de oldukça önem taşımaktadır. Parsiyel taşımacılıkta da fiyat hesaplaması yapabilmek için, yükün m3 (metreküp) hesaplamasını yapmayı biliyor olmalısınız. Bu hesabı doğru yapabilmek için yükün adedi, eni, boyu ve yüksekliğini eksiksiz bilmeniz gerekmektedir.

Bunun haricinde taşınacak yükün istiflenip, istiflenmeyeceği de hesaplamaya etki etmektedir. Üst üste istiflenmeyecek ürünler için ölü navlun hesaplaması kullanılır. Metreküp hesaplandıktan sonra, birim metreküp başına birim navlun ücreti çarpılarak parsiyel fiyatı belirlenir.

Taşıma yöntemine göre tonaj değerleri değişmektedir. Kara yolu taşımacılığında 1 m3 tonajı 333 kilogram, deniz yolu taşımacılığında 1 m3 tonajı 1000 kilogram ve hava yolu taşımacılığında ise 1 m3 tonajı 167 kilogram olarak hesaplanır.

Parsiyel yüklerin m3 hesaplaması; en x boy x yükseklik x adet formülüne göre yapılmaktadır. Her ayrı taşıma yöntemine göre, tonaj ayrı olarak hesaplanır.

Örneğin karayolu parsiyel m3 hesabı için;

En: 100, Boy: 140, Yükseklik: 100 cm ve Tonaj: 150 kg değerlerini kullanalım. Formülü uyguladığımızda 100 x 140 x 100 hesabıyla, 1,4 m3 değeri elde edilir. Tonaj seviyesi 333 kilogramın altında olduğu için 1,4 m3 olarak kabul edilir. Tonaj 333 kilogramı aşmış olsaydı, değer 2 m3 olarak çıkacaktı.

Aynı formülü deniz ve hava yollarına da uyarladığımızda, deniz yolu parsiyelinde değer 1000 kilogramın, hava yolunda da 167 kilogramın altında kalacağı için aynı değeri bulmuş oluruz.

Kimler Parsiyel Taşımacılığı Tercih Edebilir?

Parsiyel taşımacılık, zaman ve esneklik açısından komple yük sahibi olmayan müşteriler için oldukça avantajlı bir seçenektir. Buna ek olarak, fiyat açısından da en avantajlı taşıma tiplerinden biri olarak gösterilebilir.

Parsiyel yüklemenin kişilere sunduğu en büyük avantajı ise navlun bedelinin adet, tonaj ve ölçüye göre hesaplanmasıdır. Bu sayede küçük veya az miktarda gönderi yapmak isteyenler, sevkiyat maliyetlerini minimuma indirme fırsatı bulurlar.

KOBİler, ihracata yeni başlayanlar, küçük girişimciler ve e-ticaret satıcıları bu yöntemi rahatlıkla tercih edebilir.

Siz de bugün bize ulaşın ve iyziShip‘in avantajlı fiyatlarıyla işinizi büyütün!

0 Shares:
İlginizi Çekebilir
Konşimento nedir, nasıl düzenlenir?
Devamını Oku

Konşimento Nedir, Nasıl Düzenlenir?

Günlük hayatta pek kullanılmayan, ancak lojistik veya sigorta sektörlerinde çalışanların sıkça duyduğu konşimento nedir? Konşimento Nedir? Tarihte ilk…
IATA Nedir? IATA Ne İşe Yarar?
Devamını Oku

IATA Nedir? IATA Ne İşe Yarar?

Hava yolu taşımacılığına rağbet arttıkça, dünya genelinde hava yolu şirketleri ve havacılık sektöründe hizmet veren kuruluşların sayısında da…